İZMİR / ALİAĞA - Şehit Ahmet Özsoy İmam Hatip Ortaokulu

İNTERNET ETİĞİ

Değerli velilerimiz ve sevgili öğrencilermiz, uzaktan eğitim programı "zoom" ile yapılan canlı derslerde bazı okullarda etik olmayan davranışlar sergilendiğine dair duyumlar alınmıştır. Öğrencilerimizin zarar görmemeleri için bu duyuruyu dikkatle okumanız önem arzetmektedir.

ETİK DEĞERLER

Etik: Etik; doğru ile yanlışı, haklı ile haksızı, iyi ile kötüyü, adil ile adil olmayanı ayırt etmek, bunun sonu-cunda da doğru, haklı, iyi ve adil olduğuna inandığımız şeyleri yapmaktır.

İnternet Etiği: İnternet üzerinde iletişimde bulunurken doğru ve ahlaki olan davranışlarla, yanlış ve ahlaki olmayan davranışları belirleyen kurallar bütünüdür. İnternet etiği, gerçek hayatta insanlara gösterdiğiniz saygı ve nezaketin İnternet ortamında da gösterilmesidir.

 İnsanlara zarar vermek için kullanmamalıyız.

 Başkalarının İnternet'te yaptığı çalışmalara engel olmamalıyız.

 Başkalarının gizli ve kişisel dosyalarına İnternet yoluyla ulaşmamalıyız.

 İnternet ortamında oluşturulmuş sahte bilgileri yalancı şahit olarak kullanmamalıyız.

 Ücretini ödemediğimiz yazılımları kopyalayıp kendi malımız gibi kullanmamalıyız.

Etik olmayan davranışlara örnekler:

 İnternet'i insanlara zarar vermek amacıyla kullanmak.

 Proje ödevimizi hazırlarken tüm bilgiyi İnternet sitelerinden almak.

 Arkadaşımızın çektiği fotoğrafı İnternet'te kendimizin gibi göstermek.

 Arkadaşımızın yalnızca bizimle paylaştığı özel bilgilerini İnternet'te paylaşmak.

 Kişisel verileri izinsiz kopyalamak ve dağıtmak.

 Parasını ödemediğimiz yazılımları kopyalayıp kendi malımız gibi kullanmak.

 Sahte içerik hazırlayarak kullanıcıları yanıltmak.

 Genel ahlaka aykırı içerik oluşturmak ve yaymak.

 Komşumuzun kablosuz ağını izinsiz kullanarak film indirmek.

 Kaynak göstermeden içerik kullanmak.

Şimdi bu yazılanları dikkatlice okuyalım.

Bu etik kurallara ek olarak; uzaktan eğitim sırasında sahte kimlikler ile diğer öğrencilerin eğitim haklarını ellerinden alır biçimde paylaşımlarda bulunmak, dersin işlenişine engel olmak ya da vakit kaybına neden olmak hem etik değildir, hem disiplin suçudur hem de adli bir suçtur.

Bilişim suçları, diğer bir deyişle siber suçlar; bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi çağdaş iletişim araç-ları veya pos makinası gibi alışveriş araçları kullanılarak elektronik ortamda işlenen her türlü suç olarak ta-nımlanabilir.

Bilişim suçu terimi yerine bilgisayar suçu, internet suçu, elektronik ortamda işlenen suçlar gibi kav-ramlar da kullanılmaktadır. Bilginin elektronik ve teknolojik araçlar kullanılarak aktarılmasına bilişim, bu süreçte işlenen suçlar da bilişim suçları olarak tarif edilebilir. Bilişim sistemine müdahale; bazen sisteme fiziksel bir şekilde erişim imkanına sahip olunması yoluyla bazen de uzaktan internet üzerinden bağlanmak suretiyle mümkün olmaktadır. Türk Ceza Kanununda bu gibi suçlar için sizlerin geleceğini etkileyen çok büyük cezalar mevcuttur.

İlerde telafisi olmayacak bu gibi hataları yapmaya teşebbüs etmeyelim ve çevremizi de bu konuda uyaralım.

Yayın: 14.10.2020 - Güncelleme: 06.02.2024 16:21 - Görüntülenme: 176